Jesus dog för dig

Jesus dog för dig

10 april 2020

Text: Melody Sundberg. Foto: One.com

Vad är egentligen synd? Finns det någon som aldrig har syndat? Vi tar reda på vad Bibeln säger.

För några år sedan pratade jag med två personer om synd. Till kvinnan sa jag: "Genom Jesus är du förlåten för dina synder". Den andre personen blev då mycket arg och sa: "Hon har inte gjort någon synd!"


Under åren har jag funderat på detta. Varför blev mannen så upprörd när jag pratade om synd? Jag tror att svaret är hur vi ser på synd. Kanske tänkte personerna i mitt exempel på synd som "mord" eller "stöld", och det är ju faktiskt de flesta oskyldiga till. Men Bibeln har en betydligt vidare syn på synd. Bibeln går så långt som att säga att det faktiskt inte finns en enda person som aldrig har syndat:

"Alla har syndat och saknar härligheten från Gud..."(Rom 3:23).

Till och med de personer som skrev Bibeln var vanliga, syndiga människor. Se till exempel på Bibelcitatet nedan, skrivet av Paulus. Paulus var en mycket viktig person som spred den första kristendomen till olika länder och som dessutom skrev flera delar i Nya Testamentet. Trots det var han fullt medveten om sin egen synd:

”Jag kan inte fatta att jag gör som jag gör. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag hatar, det gör jag. Och om jag nu gör det jag inte vill, då erkänner jag att lagen är god. Men då är det inte längre jag som gör det, utan synden som bor i mig. Jag vet att det inte bor något gott i mig, det vill säga i mitt kött. Viljan finns hos mig, men inte förmågan att göra det goda. Det goda som jag vill gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag. Men om jag gör det jag inte vill, då är det inte längre jag som gör det utan synden som bor i mig. Jag finner alltså den lagen för mig som vill göra det goda: att det onda finns hos mig. I min inre människa gläder jag mig över Guds lag, men i mina lemmar ser jag en annan lag som kämpar mot lagen i mitt sinne och gör mig till fånge under syndens lag i min kropp. Jag arma människa! Vem ska rädda mig från denna dödens kropp? Gud vare tack, genom Jesus Kristus, vår Herre! Alltså tjänar jag själv med mitt sinne Guds lag, men med köttet tjänar jag syndens lag.” (Rom 7:15-25)

Om till och med Paulus, en av Bibelns författare, var en syndare - vad menar då Bibeln är synd? De flesta har nog någon gång hört talas om 10 Guds bud:

”Och Gud talade alla dessa ord:

Jag är Herren din Gud som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.

 • Du ska inte ha andra gudar vid sidan av mig.
 • Du ska inte göra dig någon bildstod eller avbild av det som är uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden. Du ska inte tillbe dem eller tjäna dem, för jag, Herren din Gud, är en nitisk Gud. Jag låter straffet för fädernas missgärning drabba barnen till tredje och fjärde led när man hatar mig, men visar nåd mot tusentals när man älskar mig och håller mina bud.
 • Du ska inte missbruka Herren din Guds namn, för Herren ska inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.
 • Tänk på sabbatsdagen så att du helgar den. Sex dagar ska du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är Herren din Guds sabbat. Då ska du inte utföra något arbete, inte heller din son eller dotter, din tjänare eller tjänarinna eller din boskap, eller främlingen som bor hos dig inom dina portar. För på sex dagar gjorde Herren himlen och jorden och havet och allt som är i dem, men på sjunde dagen vilade han. Därför har Herren välsignat sabbatsdagen och helgat den.
 • Hedra din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren din Gud ger dig.
 • Du ska inte mörda.
 • Du ska inte begå äktenskapsbrott.
 • Du ska inte stjäla.
 • Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
 • Du ska inte ha begär till din nästas hus. Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.” (2 Mos 20:1-17)

Redan här tänker nog de flesta "ojdå, här finns det sådant jag faktiskt gjort". Hur många gånger har man exempelvis inte velat ha något en annan person har, eller hur många gånger har man inte arbetat på en sabbatsdag? Men till skillnad från vad många tror finns det många fler lagar och bud i Bibeln förutom de ovan nämnda, även i Nya Testamentet. För att ge några exempel säger Jesus:

 • Jag säger er: Den som ser med begär på en kvinna har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta. (Matt 5:28)
 • Ni har hört att det är sagt till fäderna: Du ska inte mörda, och Den som mördar är skyldig inför domstolen. Jag säger er: Den som blir vred på sin broder är skyldig inför domstolen, och den som säger ’idiot’ till sin broder är skyldig inför Rådet, och den som säger ’dåre’ är skyldig och döms till det brinnande Gehenna. (Matt 5 21:22).
 • Ni har också hört att det är sagt till fäderna: Du ska inte svära falskt, och: Du ska hålla din ed inför Herren. Jag säger er: Ni ska inte svära alls – varken vid himlen, för den är Guds tron, eller vid jorden, för den är pallen för hans fötter, eller vid Jerusalem, för det är den store Kungens stad. Du ska inte heller svära vid ditt huvud, för du kan inte göra ett enda hårstrå vitt eller svart. (Matt 5:33-37)
 • Ni har hört att det är sagt: Du ska älska din nästa och hata din fiende. Jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er. (Matt 5: 43-44)
 • Och om ni gör gott mot dem som gör gott mot er, ska ni ha tack för det? Även syndare gör samma sak. (Luk 6:33
 • Och det viktigaste av alla: ”Hela lagen uppfylls i ett enda budord: Du ska älska din nästa som dig själv.” (Gal 5:14)


Nu är det nog ännu fler som ligger illa till. Det räcker alltså med att tänka "idiot" om någon, svära, hata, att bete sig illa mot någon, att vara otrogen i hjärtat, eller att inte älska alla människor, för att man ska räknas som syndare! Och det här var bara för att nämna en bråkdel av det som står i Bibeln. Och dessutom: Lyckas man hålla alla Bibelns lagar, men bryter mot en, räknas man fortfarande som syndare:

"Den som håller hela lagen men bryter mot ett enda bud är skyldig till allt." (Jakob 2:10)

Jesus menade till och med att om man anser sig vara utan synd, är det en synd i sig själv:

”För några som var säkra på att de själva var rättfärdiga och som föraktade andra berättade Jesus också denna liknelse: "Två personer gick upp till templet för att be. Den ene var farisé och den andre tullindrivare. Farisén stod och bad för sig själv: Gud, jag tackar dig för att jag inte är som andra människor: roffare, brottslingar, äktenskapsbrytare eller som den där tullindrivaren. Jag fastar två gånger i veckan, jag ger tionde av allt jag får in Men tullindrivaren stod långt borta och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen, utan slog sig mot bröstet och bad: Gud, förlåt en syndare som mig. Jag säger er: Han gick hem rättfärdig, inte den andre. Var och en som upphöjer sig ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd." (Luk 18:9-14)


Vad innebär nu allt detta? Är det kört för oss? Det hade kunnat vara det. Enligt Bibeln är det synden som skiljer människan från Gud. Inga människor lyckades leva ett helt gott liv. Alla fortsatte att synda. Så vad hände? Jo, just idag, på Långfredagen, uppmärksammar vi att för ca. 2000 år sedan skedde historiens viktigaste händelse: Jesus, Guds son, dog för att du och jag skulle få förlåtelse för våra synder.

"Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv." (Joh 3:16)

"Han bar våra synder i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten. Genom hans sår är ni helade." (1 Pet 2:24)

"Jesus sade till honom: "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig." (Joh 14:6).

Jesus "friköpte" dig så att du inte skulle behöva straffas. I Bibeln står det att människan förklaras rättfärdig genom tro på Jesus:

"Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de förklaras rättfärdiga som en gåva, av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus. Honom har Gud ställt fram som en nådastol genom tron på hans blod. Så ville han visa sin rättfärdighet, eftersom han i sitt tålamod hade lämnat de tidigare begångna synderna ostraffade. I den tid som nu är ville han visa sin rättfärdighet: att han både är rättfärdig och förklarar den rättfärdig som tror på Jesus. Vad kan vi då berömma oss av? Beröm är uteslutet. Genom vilken lag? Gärningarnas? Nej, genom trons lag. Vi hävdar nämligen att människan förklaras rättfärdig genom tro, utan laggärningar." (Rom 3:23-28)

Så vad behöver vi göra? Det enda du behöver göra är att tro på det Jesus redan har gjort för dig, ta emot honom i ditt liv, och bekänna det. Svårare än så är det inte.

"För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst. Med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst. Skriften säger: Ingen som tror på honom ska stå där med skam." (Rom 10:9-11)

Fotograf Melody Sundberg

Boka mig

Eller maila till: ms@melodysundberg.com

Melody Sundberg finns i Örebro.

Följ mig

Copyright © Melody Sundberg 2015 - 2020