Tips - Såhär överlever du Corona isoleringen

Tips: Så överlever du isoleringen under Corona

3 april 2020

Text: Melody Sundberg. Foto: One.com

Under Coronapandemin spenderar de flesta mer tid i hemmet än vanligt. Här är mina bästa tips för att klara isoleringen.

Den rådande situationen gör att många spenderar mer tid i hemmet, kanske mer än de någonsin gjort. Samtidigt fylls Facebook med statusuppdateringar av människor som inte vet vad de ska göra. Många är ovana att vara hemma, och dessutom riskerar situationen att bli långvarig. Som egenanställd har jag blivit något av en expert på "att göra hemma" aktiviteter. Trots att jag nog spenderar mer tid än de flesta i hemmet har jag aldrig upplevt sysslolöshet. 


Det råder inga tvivel om att isolering och distansering är mycket, mycket skadligt för människor, något jag diskuterade i mitt inlägg Det finns det som är värre än Corona. Det är också skillnad på att fullständigt isolera sig (att inte lämna hemmet överhuvudtaget) och att hålla social distans (fortfarande gå ut, men inte vara nära andra människor). Många verkar se dessa begrepp som likvärdiga. Bilden åt höger förklarar skillnaderna på ett pedagogiskt sätt (klicka på bilden för förstoring). Mitt viktigaste tips av alla bör därför nämnas redan i inledningen:  Så länge det inte är absolut nödvändigt att isolera sig: Fortsätt vistas i naturen! Under de flesta av mina promenader i storskogen har jag inte sett en levandes själ, och i de fall jag sett andra har det varit fullt möjligt att hålla ett stort avstånd. 


Jag delar här med mig av tips som kan förvandla din tid i isolering till den kanske mest betydelsefulla i ditt liv - en tid för förändring, utveckling och kreativitet. 


Tips för hemma-arbetaren och hemma-studenten: 


Skaffa rutiner och utöva självdisciplin. Det är viktigt att hemma-arbetaren har lika mycket rutiner som den som går till en arbetsplats. Arbetet får inte bli lidande bara för att du jobbar hemifrån. Håll tiderna precis som när du är på t.ex. kontoret, och gör uppgifterna i samma ordning och tempo som innan. Följ "kontorstider" fast du är hemma, med paus för lunch och kafferast. 


Respektera fritiden. Rutin är lika viktig för att dra en gräns mellan arbete och fritid. Gör man inte det kan man få stora stressbesvär även som hemma-arbetare, eftersom man aldrig kan "gå hem från jobbet". Det är viktigt att gå i och ur arbetsrollen. En del tycker att det hjälper att "byta uniform" och "klä upp sig" även när de är hemma, precis som om de gick till jobbet. Arbeta inte efter att kontorstiden är över, det kommer bara leda till stress. 

Tips för en arbetsdag hemma
1. Vakna tidigt och börja dagen med en god frukost. Under många år åt jag inte frukost alls, men sedan jag började med det har morgonen blivit bästa tiden på dagen, något som gör det roligt att vakna. 

2. Gå en promenad direkt efter frukost. Morgonljuset är viktigt för vårt välbefinnande och får vi nog av det känner vi oss pigga under resten av dagen. 

3. Arbete / studerande

4. Laga och ät en god lunch. 

5. Arbete / studerande

6. Fikapaus (OBS: Ej vid datorn). 

7. Arbete / studerande

8. Arbetsdagen slutar, laga middag och ät den. 

9. Fritidsaktiveter (se Fritidstips nedan).


Fritidstips

 • Med risk för att låta tjatig: Tillbringa så mycket tid du kan i naturen. Kolla in Naturkartan.se för att ta reda på vilka naturområden som finns där du bor. Börja vandra, eller varför inte fotografera?
 • Träna hemma. YouTube är full med videos för workout / aerobics, och för hemmagymmet kan du beställa hem hantelset och andra tillbehör. Ta promenader och joggingrundor. 
 • Våren är på ingång, och den som bor i hus har en fördel som kan påta i blomrabatter och trädgård. För dig som bor i lägenhet med balkong: Gör balkongen till ett projekt i vår. Städa upp den, plantera blommor, fixa fint med stenar, snäckor och plockade blommor, eller pryd med betongfigurer. Perfekt ställe för fikarasten!
 • Bli Språk-kompis online, lär någon svenska och få en vän. 
 • Börja lyssna på radio. Det var något jag aldrig gjorde förut, men sedan upptäckte jag alla otroligt intressanta program som finns på Sveriges Radios app. Jag rekommenderar P3 Dokumentär, Sommar & Vinter, Tendens och Verkligheten i P3.
 • Lär dig ett nytt språk gratis genom Language Exchange, och lär samtidigt någon annan svenska. 
 • Skaffa en brevvän och börja skriva snigelpost. Det är meditativt och mysigt att skriva vanliga, hederliga brev. Besök Brevvänsförmedlingen för att hitta en brevvän. 
 • Gör ett städschema för hemmet som du går igenom varje vecka. 
 • Damma samtidigt av gitarren. Instrument går utmärkt att lära sig hemma med hjälp av olika sidor, appar och Youtube-videos. Jag har lärt mig gitarr på egen hand och tidigare lärde jag mig piano och flöjt.
 • Rita, lägg pärlplattor eller gör gratulationskort. Jag inspirerar och visar hur du gör på Instilas blogg.
 • Lär dig sjunga. Rickard Söderberg har startat Youtubelektionerna "Sång i karantän" (tack till Krister för tipset).
 • Börja studera något du är intresserad av på egen hand. Man behöver inte vara inskriven i en utbildning för att lära! Jag har till exempel studerat engelska genom att höra på engelsk radio, skrivit blogg på engelska och chattat på engelska.
 • Innan jag lärde känna min vän Olle trodde jag att bordsspel bara var Fia med Knuff eller på sin höjd Monopol. Ack så fel jag hade! Det finns brädspel som är bra mycket roligare. Spel som jag som nybörjare fastnat för är Century: Golem Edition, Carcassonne och Sequence, för att inte tala om det något aktuella Pandemic. Kolla in Spelexperten.com, eller om du bor i Örebro rekommenderar Olle Lindhska Bokhandeln. 
 • Få dig ett gott skratt och se våra Melmic avsnitt, min och min mans egen komediserie. 
 • Börja läsa böcker. Jag tror att den som ännu inte fastnat för böcker bara har provat fel böcker. För att komma in i böckernas värld rekommenderar jag att du kollar om någon av dina favoritfilmer är baserad på en bok, då kan du läsa den. Ett annat tips är att läsa verklighetsbaserade böcker eller biografier, de brukar vara spännande. 
 • Börja blogga... seriöst. En blogg kan vara så mycket mer än en dagbok. Skriv om ämnen du brinner för, som du vill veta mer om eller kanske med syfte att lära andra. Diskutera aktuella samhällsämnen eller tipsa om olika områden du har koll på. Skriv seriöst, som om du skriver för en tidning, använd källhänvisningar och utmana dig själv att förbättra ditt skrivande.
 • Skaffa äntligen den där hemsidan / webbplatsen / portfoliot, eller be mig göra den. 
 • Inget ont i att skriva dagböcker. Skriv i en fyskisk bok med penna, få ur dig och bearbeta tankar.
 • Även om vi distanserar oss socialt bör vi inte distansera oss mer än fysiskt. Håll kontakt genom chatt, telefon och videosamtal.  Min vän Magdalena tipsar om appen House Party där man kan spela spel och se varandra samtidigt. 
 • Börja med en ny hobby, såsom att rita, laga mat eller fotografera. Det mesta går att lära sig över internet. Du behöver inte en bra kamera för att fotografera, till skillnad från vad många tror hänger fotograferandet på fotografen och inte på kameran. Du kommer långt med din mobiltelefon!
 • Gör verklighet av företagsdrömmarna - eller för den som oroar sig för byråkratin, gör som mig och börja fakturera via Frilans Finans. 
 • Bli nostalgisk. Kolla i gamla fotoalbum eller lådorna längst bak i källaren. Jag gjorde det nyligen och blev sysselsatt i timmar. Vad mycket det är man har glömt bort! Tackar mamma för tipset.
 • Ta upp kontakten & engagera dig i andra människor via internet. Jag kan ibland sakna MSN Messenger, ni vet, det gamla chattprogrammet innan Facebook. När MSN försvann byttes "den personliga konversationen" ut mot korta, officiella statusuppdateringar. Många har skriften som favoritkommunikationssätt, så underskatta inte chatten. Se den som ett sätt att lära känna nya människor och bry dig om dina vänner. Starta en konversation om något spännande! Visa att du bryr dig. Och ring mormor och morfar som säkert är ensamma i isoleringen. 
 • Läs nedanstående viktiga tips och förändra livet.


Tips för arbetslösa & långtidssjukskrivna
(och alla andra som vill göra något livsomvälvande)


Många har bilden av arbetslösa som "lata människor i mjukisbyxor" och kanske leder den bilden till en självuppfyllande profetia. Det är en bild jag skulle vilja krossa. Min tid som arbetslös var min mest arbetsfyllda och livsförändrande tid. 


 • Engagera dig i något viktigt. Bara för att ingen ville ha mig på arbetsmarknaden betydde inte det att jag inte kunde göra något betydelsefullt. Under min tid som arbetslös startade jag det ideella projektet Untold Stories, en onlineplattform där människor som varit utsatta för brott mot mänskliga rättigheter kunde dela med sig av sina erfarenheter. Plattformen fick ett stort genomslag och jag basade för ett 20-tal volontärer. Dessutom gav den mig erfarenhet inom projektledning, journalistik, rekrytering, arbetsledning och mycket mer, sådant som jag hade noll erfarenhet av innan. Starta ett projekt för något du brinner för eller hitta människor att hjälpa! Mitt projekt lärde mig att allt är möjligt. Vi lever i en digital värld där du kan nå beslutsfattare, politiker och journalister direkt över sociala medier. Du kan förändra världen från vardagsrummet. 
 • Utöka ditt sociala nätverk på ett nytt sätt. På Arbetsförmedlingen tipsar man om att använda sitt nätverk av människor man redan känner. Det de glömmer är att man kan skaffa ett helt nytt nätverk, och att vem som helst kan ingå i det. Jag började kontakta alla som var intressanta för mig och det jag ville göra, även om jag inte kände dem överhuvudtaget. Sociala medier som Twitter, Instagram och Facebook gjorde detta möjligt. Vi utbytte information och kunskap, och pang, så hade jag kollegor, vänner och bekanta över hela världen! Att känna människor från andra länder och kulturer är oerhört livsbejakande och utvecklande. Se alla människor som en möjlig ny vän!
 • Använd sociala medier med ett syfte. Diskutera samhällsfrågor, ifrågasätt, starta opinion och sprid kunskap. I många länder används sociala medier på ett helt annat sätt än i Sverige. Där medier är censurerade kan Facebook och Twitter vara det enda sättet att få nyheter på. Människor i dessa länder är en oerhörd inspiration över vad vi kan göra med vår frihet. Använd din röst!


För att sammanfatta: Låt din tid i isolering bli den kanske mest betydelsefulla tiden i ditt liv, en tid för förändring, utveckling och kreativitet! Lycka till!


Börja en ny hobby.

Boka mig

Eller maila till: ms@melodysundberg.com

Melody Sundberg finns i Örebro.

Följ mig

Copyright © Melody Sundberg 2015 - 2020